Gevulde courgette uit de moestuin

Geplaatst op

Deze zomer heb ik het geluk dat ik op de moestuin van een van mijn ‘soepvriendinnen’ mag passen. Dat deze moestuin tegen de zuidflank van de Amerongse berg ligt en ik er 15 km voor moet fietsen, heb ik er maar wat graag voor over! Het is een heerlijk plekje en er is zoveel te doen. Het is ongelooflijk hoe krachtig de natuur is. Met deze tropische  zomer en flink wat water zien we de courgettes in 2 dagen tijd in omvang verdubbelen! Met zoveel overvloed wordt je vanzelf creatief. Omdat ‘mijn’ courgette een joekel was (1800 gram), vulde ik één helft met fetakaas, couscous en lekker veel verse kruiden. De andere helft is hartig (gehakt, ui, venkelzaad). Zo is er wat te kiezen!

Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote (of 2 kleine) courgettes
2 eetlepels pijnboompitjes

Voor de variant met feta:
100 gram fetakaas in blokjes
1 rode ui, in dunne plakjes
200 gram gewelde couscous (in kippenbouillon, blokje)
gedroogd korianderzaad en komijnzaad (beiden 1 theelepel)
sap van 1/2 citroen
handje vers gehakte kruiden (peterselie, tijm, basilicum, salie, oregano)
olijfolie, zout & peper naar smaak

Voor de variant met gehakt:
200 gram gehakt
2 bosuitjes in plakjes
2 teentjes gehakte knoflook
½ rode peper (gehakt)
1 eetlepel gemalen venkelzaad
1 theelepel gedroogde tijm/oregano
handje vers gehakte peterselie
1 theelepel zout

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijdt de courgette in de lengte doormidden en hol ze uit. Het binnenste snijdt je in stukjes. Voor de fetakaas variant: meng de gewelde couscous met feta, ui, kruiden, citroensap, olijfolie en evt zout. Vul de courgette en bestrooi met pijnboompitjes.

Voor de gehakt variant: meng gehakt met rode peper, knoflook, bosui, pijnboompitjes, de gedroogde kruiden. Voeg zout naar smaak toe. Bak het geheel in 5 minuten rul in een koekenpan op matig heet vuur. Haal de pan van het vuur en roer er tenslotte de peterselie erdoor.  Vul de courgette met dit mengsel.

Leg de gevulde courgettes in een ingevette ovenschaal. Bak ze gaar in het midden van de oven, in circa 25 minuten.  Lekker met een groene bladsla met tomaten (nu ook volop uit de moestuin).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *