Mini quiches met zoete bietjes en pruimenchutney

Geplaatst op

Deze mini quiches zijn verrassend lekker door de combinatie van hartig deeg met de zoetzure vulling. Ik heb ze eerst gemaakt met bietjes en geitenkaas, maar de pruimenchutney gaf net meer ‘oempf’!

Voor 9 mini quiches (vormpjes 12 cm doorsnee) of 1 grote quichevorm.

Deeg:
150 g koude boter
300 g bloem
50 g geraspte parmezaan
2 tl dragon (vers of gedroogd)
1 tl zout
5 el koud water

Vulling:
2 rauwe bieten, geschild en in plakjes
250 ml pruimenchutney *

*ik had het geluk nog een paar potten in de kast te hebben staan van vorig jaar. Maar elke andere chutney volstaat, zolang het maar zoetzuur en pittig is (bijvoorbeeld uien, mango of cranberries).

Plus:    9 bakvormpjes voor quiches van Ø12 cm of 1 quichevorm van Ø25 cm.
9 velletjes bakpapier (ca. 20×20 cm)
blinde vulling (b.v. gedroogde bonen)

Bereiding:
Doe de bloem, boter, zout, parmezaanse kaas en dragon in een kom. Snij met 2 messen de boter tot kleine stukjes. Voeg ca. 5 eetlepels koud water toe. Kneed het deeg met een koele hand tot een gladde, egale massa. Als het te droog is, nog wat water toevoegen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.

Breng een pan met ruim water aan de kook. Schil de bietjes en snijd ze in dunne plakjes, halveer de plakjes tot halve maantjes. Kook de plakjes in een ca. 2 minuten beetgaar, spoel ze koud af en laat ze uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Verdeel het deeg in 9 stukken. Rol ieder stuk tussen twee vellen bakpapier uit tot een cirkel van 3 mm dikte. Druk het deeg in de quichevorm. Snijd met een scherp mes de overhangende randen deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodems en bekleed ze met een stukje bakpapier. Vul de vormpjes met de gedroogde bonen en duw dit voorzichtig aan. Bak de vormpjes in 15 minuten blind. Verwijder dan de papiervellen en bonen en bak de bodems nog 5 minuten tot ze stevig, maar nog niet bruin zijn.

Haal de bodems uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Vul de bodems met een ruime hoeveelheid chutney (ca. 2 eetlepels).  Snijd de bietjes in halve maantjes en leg ze in een waaier boven op de chutney.  Bak de taartjes af in ongeveer 10 minuten.

Je kunt deze quiches zowel warm als koud eten.  Mocht je over houden, dan zijn ze heel goed om in te vriezen. Na het ontdooien even oppiepen in de oven (180 graden, 3 tot 4 minuten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *