Ovenschotel met bloemkool en tamme kastanjes

Geplaatst op

Tamme kastanjes zoeken is leuk, maar meestal belanden ze na een paar dagen alsnog in de kliko.  Toegegeven, het is even wat werk maar het is wel erg lekker én bijzonder om je eigen oogst op te eten. Daarom bedacht ik een caloriearme maar zalige ovenschotel waarin de smaak van de kastanjes bijzonder goed tot zijn recht komt.  Het is ook nog eens een complete maaltijd en super gezond. Tamme kastanjes zijn eiwitrijk en bevatten een stuk minder vet dan noten. Bovendien zijn ze een bron van vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink.

Ingrediënten:
1 kleine bloemkool
ongeveer 300 gram tamme kastanjes (met schil)
½ knolselderij
2 sneeën oud volkorenbrood
2 el geraspte oude kaas
25 gram boter (in kleine blokjes)
vers gemalen nootmuskaat
1 el gedroogde tijm
zout & peper (vers gemalen)

Bereiding:
allereerst moet je de tamme kastanjes poffen. Je kunt ze poffen in de hete as van je BBQ of houtvuur, je kunt ze ook in de oven langzaam laten garen (wél in alufolie, want voor je het weet zit je hele oven onder de ontplofte pulp; dat doe ik nooit meer!) Toegegeven, het is even wat werk maar het is wel erg lekker én bijzonder om je eigen oogst op te eten. Als ze zijn afgekoeld kan je ze pellen, maar sneller is om ze doormidden te snijden met een scherp koksmes en ze met een lepeltje uit te hollen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijdt de bloemkool in roosjes en de geschilde knolselderij in plakken van 1 cm. Snijdt vervolgens de plakken in repen en deze weer in vierkantjes (1x1cm). Kook de bloemkool en knolselderij in zout water tot ze zacht, maar nog niet gaar zijn (ca. 4 minuten).

Vet een ovenschaal in met olijfolie en doe de bloemkool, knolselderij en de stukjes kastanje in de schaal. Meng hier de nootmuskaat, tijm en zout & peper naar smaak door. Maal het brood in een keukenmachine tot broodkruim en meng dit met de geraspte kaas. Verdeel dit mengsel over de groenten. Verdeel tenslotte de blokjes boter erover.

Verwarm de ovenschotel in het midden van de voorverwarmde oven, gedurende 15 minuten tot de korst knapperig is.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *