Snelle appeltaartjes

Geplaatst op

Je zou het niet zeggen, maar deze zalige appeltaartjes staan binnen 10 minuten in de oven en nog eens 20 minuten later op tafel!  Super handig voor als je onverwachts visite krijgt, of gewoon omdat je het hebt verdiend.

Voor dit recept heb ik kant-en-klaar zandtaartdeeg op de rol gebruikt.  Zoals altijd heeft elk voordeel z’n nadeel: kant-en-klaar deeg bevat bijna tweemaal zoveel calorieën (430 cal./100 gr.) als zelfgemaakt deeg (275 cal./100 gr.). Ik geef je hier dan ook het recept voor een zandtaartdeeg, dan kan je zelf kiezen.

INGREDIËNTEN:
Rol shortcrust (zandtaart)deeg  óf:
150 gr. tarwebloem
50 gr.  suiker
75 gr. boter
1 ei, snufje zout en 1 tl kardemon

INGREDIËNTEN VULLING:

2 appels (liefst Goudreinet), geschild en in dunne partjes
25 gr. suiker
75 gr. geweekte rozijnen (liefst geweekt in likeur of rum, sinaasappelsap kan ook)
1 ei (geklutst)

Verder nodig:  8 mini quichevormpjes, Ø 8 cm

BEREIDING:

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en snijdt met 2 messen de boter in kleine stukjes tot een grof kruimeldeeg. Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Als het te droog is, voeg dan voorzichtig water toe. Maak een platte schijf, verpak het deeg in folie en leg het deeg tenminste 20 minuten in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestuift werkblad uit tot een dunne lap (ca. 3 mm).

Vanaf hier is de bereiding met kant-en-klaar deeg hetzelfde:
Steek met een kommetje rondjes uit het deeg en leg die in de ingevette vormpjes. Duw het deeg voorzichtig tegen de wand van de vorm. Rol van het overgebleven deeg met je handen 8 lange slierten van ca. 25 cm.

Meng de rozijnen met de suiker. Verdeel dit over het midden van de vormpjes en leg er de appelpartjes in een waaier op. Leg de slierten deeg langs de rand van de vormpjes en druk ze lichtjes aan. Bestrijk de deegranden én de appel met het ei.

Bak de taartjes 20 minuten in een voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de taartjes in de vormpjes iets afkoelen en haal dan ze dan pas uit de vormpjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *