Winnende aardperensoep

Geplaatst op

Op 19 januari 2018 vond de ‘Gouden soeplepel‘ plaats.

24 deelnemers uit de Gemeente Utrechtse Heuvelrug streden om de hoofdprijs:    de Gouden Soeplepel.  De jury: Janny van der Heijden, Michelinchef André van Alten en burgemeester Frits Naafs proefden en luisterden naar de verhalen achter de soep.

Het publiek stemde ook en de  publieksprijs ging naar Mariëlle Lensen met haar pastinaak-aardpeersoep met bospaddenstoelen.

RECEPT

Voor de soep:
1 kg aardpeer, geschild en in blokjes
2 pastinaken, geschild en in blokjes
800 ml kippenbouillon (liefst vers getrokken maar pot of tablet mag ook)
200 ml droge witte wijn
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
50 gram boter
Optioneel: truffelolie

Voor de topping:
1 pastinaak of ¼ knolselderij (in kleine blokjes)
500 gram bospaddenstoelenmix (in stukjes)
paar takjes verse tijm
1 teentje knoflook
50 gram boter

Begin met het snipperen van de knoflook en sjalotjes. De boter zachtjes laten smelten en knoflook en sjalotjes smoren. Pastinaak en aardpeer toevoegen en afblussen met wijn. Vuur hoger zetten totdat het zachtjes kookt en de alcohol kan verdampen. Dan het vuur weer laag en de bouillon toevoegen. Als de groenten gaar zijn (even proeven, het zal ca. 30 minuten zijn) van het vuur afhalen en met staafmixer glad pureren. Op smaak brengen met peper en zout.

Voor de topping smelt je de boter in de pan en voeg de blokjes pastinaak of knolselderij toe, samen met de bospaddenstoelen, knoflook en tijm. Zachtjes laten smoren, regelmatig omroeren.  Op smaak brengen met peper en zout.

De soep in een mooie kom schenken, een lepel paddenstoelenmix erop.  Zalig met een paar druppels truffelolie en, om het écht af te maken mag iets  ‘knisperends’ niet ontbreken. Voor de soepwedstrijd had Holger heerlijke krokante pastinaakchips gemaakt.