Bier- uienquiche met bacon en Gruyére

Geplaatst op

Dit is zonder twijfel één van de lekkerste quiches die ik ooit heb gemaakt.
Door de uien langzaam te laten stoven in donker bier, krijg je een diepe zoete smaak met een bittertje dat een goede tegenhanger is voor de kaas en bacon.
Echt comfort-food vooral op een druilerige dag en met een goed glas bier erbij.

Je kunt het jezelf makkelijk maken door kant-en-klaar deeg te gebruiken. Kies dan voor hartige taartdeeg op de rol.  Maar, als je echt indruk wilt maken dan ga je voor zelfgemaakt deeg. Mijn recept met dragon en Parmezaanse kaas zit bomvol smaak en maakt echt het verschil tussen ‘lekker’ en ‘wauw!”

Ingrediënten:

Deeg                                                             
250 g bloem
100 g koude boter
1 tl zout
1 tl bakpoeder
3 el g geraspte Parmezaan
1 el gedroogde dragon

Vulling
100 ml donker bier
4 grote uien in halve maantjes
100 gr beenham of bacon in stukjes
150 ml slagroom
4 eieren
1 el gedroogde tijm
200 gr Gruyére of andere pittige kaas
Plus: een quichevorm van Ø25 cm of rechthoek (15×25 cm).

Bereiding
Meng voor het deeg de droge ingrediënten in een kom. Snijdt met 2 messen de boter tot een kruimelig deeg. Voeg het water toe en kneed het deeg snel tot een samenhangende massa. Niet te lang kneden want dan smelt de boter. Als het te droog is, nog wat water toevoegen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.

Voor de vulling smoor je de uien zachtjes aan in wat olijfolie gedurende 10 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de bacon (of ham), tijm en het bier toe en laat sudderen tot al het vocht is verdampt.  Af en toe even doorroeren.  Als er na 20 minuten nog veel vocht aanwezig is, schep dan wat vocht weg.

Verwarm de oven voor op 180 C.

 

 

Stuif wat bloem op het werkblad, rol het deeg uit
en leg het deeg in de ingevette quichevorm.
Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met een blindbakvulling (b.v. gedroogde bonen).

Bak de bodem in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bonen en bak de bodem nog 5 minuten tot hij stevig, maar nog niet bruin is.

 

 

Klop de eieren met de slagroom en voeg peper en zout toe naar smaak. Verdeel het uienmengsel over de bodem en giet het eimengsel er over. Verdeel er tenslotte de geraspte kaas over. Bak de quiche in de oven ca. 25 minuten of tot het goudbruin is en gaar. Lekker met een frisse salade van bijvoorbeeld veldsla met kropsla.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *