De lekkerste appeltaart

Geplaatst op

Als er bij ons thuis iemand jarig is, bak ik het liefste gewoon een lekkere appeltaart.
Ook mijn moeder, die niet zo van experimentele fratsen houdt, kan ik geen groter plezier doen dan met een lekker stuk klassieke Hollandse appeltaart, mét een flinke dot slagroom.  Toch kon ik het niet laten en gaf ik mijn eigen twist aan de klassieke versie.  Het resultaat:  mijn moeder vond de taart zó lekker dat ze er nog een stuk van nam én eentje extra om mee te nemen!  Een groter compliment kan ik niet krijgen, dus hierbij deel ik het recept.   Veel bakplezier!

Ingrediënten voor een taart van Ø 24 cm
275 gram bloem + 75 gram amandelmeel
200 gram roomboter (ongezouten)
1 tl bakpoeder
1/4 tl zout
1 zakje vanillesuiker (liefst de bourbon van Dr.Oetker)
175 gr witte basterdsuiker
rasp van ½ citroen
1/2 ei

Voor de vulling:
4 grote appels (liefst Cox of Goudreinet)
75 gr rozijnen (evt geweekt in sinaasappel- of amandellikeur, rum of sinaasappelsap)
3 el suiker
2 tl kaneel
evt wat custardpoeder
Verder nodig: ½ ei (geklutst) voor een mooi bakresultaat

BEREIDING:

Week de rozijn eventueel (wel erg lekker) in een kopje met rum, likeur of het sinaasappelsap.  Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en snijdt met 2 messen de boter in kleine stukjes. Kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Verpak het deeg in folie en leg het in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)

Schil de appels en snijdt ze in blokjes van ca. 1,5×1,5 cm  Meng appels met de geweekte rozijnen, suiker, kaneel en voeg evt wat custardpoeder toe als de appels (te) nat zijn.
Haal het deeg uit de koelkast. Houdt ca. 1/5e deel apart voor de afwerking, rol de rest op een met bloem bestuift werkblad uit tot een dunne lap (ca. 3 mm). Bekleed de springvorm met het deeg en stort de appels erin. Rol het restant deeg uit en snij repen met een scherp mes. Leg de repen mooi op de taart. Bestrijk de randen en de reepjes met het ei.

Bak de taart in ca. 60 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi goudbruin is. Laat afkoelen en haal na 3 minuten de springvorm los zodat de rand ook krokant wordt.
Eet de taart bij voorkeur lauwwarm mét veel slagroom!  Smullen…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *