Risotto met tuinbonen

Als je net zoals ik gek bent op boontjes dan is dit een heerlijk en gemakkelijk recept om eens te proberen. De tuinboon is een echte voorjaarsgroente, lekker licht want weinig koolhydraten en gezond! Als je de moeite neemt om ze ‘dubbel te doppen’ wat wil zeggen dat je het buitenste (harde) vlies na het koken verwijderd, dan is heb je een heerlijk romig boontje boordevol smaak.

Ingrediënten:
300 gr risottorijst (Arborio)
600 ml bouillon (zelfgemaakt of van 1 tablet)
125 ml droge witte wijn
100 gram roomboter
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, gehakt
300 gram tuinboontjes (netto gewicht, dus uit de dop)
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
Een handjevol verse kruiden (b.v. tijm, peterselie, munt, oregano (of 1 el gedroogd)
75 gram zachte geitenkaas
zout & peper naar smaak

Aan de slag:
Kook de tuinboontjes in ruim water in ca. 3 minuten beetgaar. Doe over in een vergiet of zeef en koel af onder koud stromend water. Dubbeldop de boontjes. Dat doe je door met je nagels een klein stukje van de rand van het buitenste velletje af te scheuren, hierna druk je het boontje gemakkelijk uit het velletje.

Smelt de boter in een ruime pan en smoor de ui, met de knoflook, bleekselderij en kruiden op laag vuur, gedurende 4 minuten. Voeg de rijst toe en fruit aan tot de korrels glazig zien. Voeg de wijn toe en roer met een houten lepel totdat het vocht is opgenomen. Voeg een soeplepel warme bouillon toe en roer totdat ook dit is opgenomen.

Voeg zo telkens een soeplepel bouillon toe en blijf dikwijls roeren, totdat alle bouillon is gebruikt. Dit zal ongeveer 25 minuten duren. De rijst moet dan zacht en romig zijn maar mag best nog een beetje ‘bite’ hebben.  Als het te droog is, voeg dan extra water toe.

Voeg de gekookte en dubbel gedopte boontjes toe aan de risotto. Voeg ook de geitenkaas toe en laat smelten door goed door te roeren. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Risotto is het lekkerste als ze romig is en van de lepel afdruipt.  Is de risotto te droog:  voeg dan een scheutje bouillon (of witte wijn) toe.

Deze risotto is op zichzelf al zalig, maar om het af te maken of als je indruk wilt maken kan je er gebakken zalmfilet bij serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *