Romige pompoenrisotto

Geplaatst op

Een goede risotto is puur comfort food.  De zoete en aardse smaak van pompoen past perfect bij de romige Arborio rijst, zacht en smeuïg. Arborio is een Italiaanse rijstsoort met een grote ronde korrel. Deze rijst bevat veel zetmeel en is daarom zeer geschikt voor het maken van risotto  Voeg daar nog eens witte wijn en Parmezaanse kaas aan toe en je tilt dit gericht naar een hoger level.  Haute cuisine aan je eigen keukentafel!

Ingrediënten:

1 middelgrote pompoen (b.v. Hokkaido) of 3 kleine Sweet Dumpling (zie foto)
200 gr risottorijst (arborio)
600 ml bouillon, naar keuze kippen- of groentebouillon
125 ml droge witte wijn
50 gram roomboter
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, gehakt
Handjevol geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
Vers gemalen peper naar smaak

Aan de slag:

Schil de pompoen, dat gaat het beste met een dunschiller. Snijd de pompoen in parten en daarna in  blokjes van ca. 2×2 cm. Kook de pompoenstukjes in 600 ml kippen- of groentebouillon in 10 minuten tot ze zacht maar nog stevig zijn.  Vang de bouillon op bij het afgieten, die gaat straks door de risotto! Laat de pompoenstukjes afkoelen.

Smelt de boter in een ruime pan en smoor ui en knoflook op laag vuur, gedurende 4 minuten. Voeg de rijst toe en fruit aan tot de korrels glazig zien.

Voor extra smaak kan je de korst van de Parmezaanse kaas mee laten smoren.

Voeg de wijn toe en roer met een houten lepel totdat deze is opgenomen. Voeg dan een soeplepel warme bouillon toe en roer totdat het vocht is opgenomen. Voeg zo telkens een soeplepel bouillon toe en blijf dikwijls roeren, totdat alle bouillon is gebruikt. Dit zal ongeveer 25 minuten duren. De rijst moet zacht en romig zijn maar mag best nog een beetje ‘bite’ hebben.

Hak tenslotte de blokjes gare pompoen in kleine stukjes (ca. ½ x ½ cm) en voeg toe aan de risotto. Voeg ook de geraspte kaas toe en roer goed door.  Proef en breng op smaak met vers gemalen peper. Risotto is het lekkerste als ze romig is en van de lepel afdruipt.  Is de risotto te droog:  voeg dan een scheutje bouillon (of witte wijn) toe.

Deze risotto is op zichzelf al zalig, maar met wat geplukte kip erbij is mijn sous ook weer blij. En oh jee wat hebben we gesmuld. Met recht een nieuwe ‘sous chef favoriet’ erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *