Rotolo met pompoen, spinazie & ricotta

Geplaatst op

Rotolo (pastarol) met geroosterde pompoen, spinazie en ricotta.

Dit recept heb ik onlangs gemaakt, als proef voor een diner dat ik zou maken voor een fijne groep oud-collega’s van de vakgroep Interne Geneeskunde. Helaas ging de bijeenkomst vanwege de Coronacrisis niet door, maar ik hoop dit bijzondere gerecht alsnog een keer voor ze te mogen koken!

Neem de tijd als je dit gerecht gaat maken, je bent met gemak 2 uur bezig, maar het is de moeite meer dan waard! De pure aardse smaak van de zoete geroosterde pompoen, het kruidige venkelzaad en het frisse van spinazie met citroen en ricotta maken het verrassend lekker!  De krokante salieblaadjes en het nootachtige van de salieboter tillen het gerecht een culinair stapje hoger!

Ingrediënten (voor 2 rollen / 4 personen):

  • 1 flespompoen
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 1 tl gedroogde tijm en/of oregano
  • ½ rode gehakte rode peper (of ½ tl gedroogde chilivlokken)
  • 200 gram ricotta
  • 4 el geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
  • ¼ tl geraspte nootmuskaat
  • 1 sjalotje & 1 teentje knoflook
  • sap van 1/2 limoen
  • 200 gram spinazie (liefst vers, maar diepvries mag ook)
  • 80 gram gezouten roomboter
  • 8 verse salieblaadjes
  • 200 gram bloem (bij voorkeur type 00; zachte tarwe)
  • 2 eieren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Schil de pompoen en snijd hem in gelijke blokken van 3 cm. Doe de pompoenstukken met het venkelzaad, peper en Italiaanse kruiden, zout & peper naar smaak in een ovenschaal en hussel met wat olijfolie door elkaar. Rooster de groenten in ca. 30 min. gaar en zacht.  Haal uit de oven en laat op het bakblik afkoelen.  Stamp de pompoen grof en meng met de helft van de ricotta, de helft van de kaas en nootmuskaat.

Smoor de spinazie in een pan met wat olijfolie, het sjalotje en knoflook op matig vuur. Breng op smaak met zout & peper. Doe het geheel in een zeef en druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit.  Meng het citroensap, de andere helft van de ricotta en geraspte kaas erdoor (hou een beetje ricotta achter voor later).

Voor de pasta meng je het bloem en de eieren tot een glad deeg. Neem telkens een stuk deeg ter grootte van een kiwi en draai dit door de pastamachine tot een lap.  Zorg dat je 4 lappen hebt van 14 x 30 cm. Leg per rol 2 lappen deeg boven elkaar op een theedoek. Maak de randen nat en plak ze op elkaar zodat je een rechthoek krijgt van 28 x 30 cm. Neem je koelverse pasta, bestrijk de randen dan met wat geklopt ei.

Schep de pompoen- en spinazievulling op het deeg en verdeel er het laatste restje ricotta over. Rol op tot een rol, wikkel strak in de theedoek en bind de uiteinden dicht met touw. Breng ruim water aan de kook in de grootste pan die je kunt vinden. Kook de rollen in ongeveer 20 minuten gaar.  Laat in de theedoek rusten op een snijplank.

       

Voor de gebakken salie smelt je de roomboter op zacht vuur in een steelpannetje totdat ze gesmolten is. Schep met een lepel het schuim (eiwit) eraf tot een heldere boter. Dit heet klaren. Zet het vuur hoog en bak de salie krokant (ca. 30 sec.). Haal uit de boter en laat op papier uitlekken.

Vouw de theedoek open en snijd de rol in plakjes van ca. 4 centimeter.  Leg ze op een mooi bord, verdeel er de salie over en een paar lepeltjes salieboter.
Garneer met wat geraspte kaas.

De rotolo is zo al zalig en puur, maar smaakt ook heel goed met (zelfgemaakte) tomatensaus.  Hiervoor smoor je een stuk of 8 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten in wat olijfolie met een sjalotje en knoflook. Rustig laten sudderen, zonder deksel zodat het lekker kan inkoken. Breng op smaak met zout&peper en roer en evt wat basilicum doorheen.    Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *