Wildstoof potje uit de slowcooker

Geplaatst op

Mijn beste aankoop ooit is zonder twijfel mijn slowcooker! Vooral voor stoofpotjes is het ideaal want je hebt er geen omkijken naar en het vlees wordt gegarandeerd botermals. Met het herfstachtige weer past natuurlijk een stoofpotje van wild. Mijn slager raadde mij een combinatie aan van ree, hert en haas. Je kunt ook wild zwijn kiezen, maar dat heeft een minder uitgesproken wildsmaak. Deze combinatie heeft toch die exclusieve wildsmaak, maar niet te heftig zodat het ook voor niet-wildliefhebbers een zalig stoofpotje is.

Ingrediënten:

1 kilo gemengd wildvlees (hert/haas/ree)
250 gram magere spekblokjes
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
500 gram gemengde paddenstoelen
paar takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
2 laurierblaadjes
1 glas rode wijn
1 el worcestersauce
1 pot wildfond
2 sneetjes ontbijtkoek
1 el roomboter, 2 el olijfolie
zout & peper

Hoe maak je het:

Vraag je slager om het vlees alvast in stukken te snijden. Zorg ervoor dat je het vlees een uur van te voren uit de koelkast haalt. Snij de sjalotjes en de knoflook fijn. Snij de paddenstoelen ook in stukken. Peper en zout het vlees voldoende.

Zet de slowcooker op high. Doe de roomboter/olie in de pan en bak het vlees in 3-en bruin, ongeveer 3-4 minuten per portie. Doe het vlees in de slowcooker. Voeg de wildfond toe en één pot water.

Bak in dezelfde pan op zacht vuur de spekblokjes uit. Voeg, als de spek gebakken is de sjalot en knoflook toe. Laat 3 minuten zachtjes smoren. Voeg dan het glas wijn toe en zet het vuur hoog zodat het gaat kookt en de alcohol kan verdampen. Laat even koken en voeg toe aan de slowcooker.

Bak daarna de paddenstoelen in de pan met wat olijfolie. Voeg naar smaak peper en zout toe, laat het geheel nog ongeveer 4 minuten garen onder voortdurend roeren. Voeg toe aan de slowcooker, samen met de takjes tijm en laurier en Worcestersauce. Roer goed door. Zorg ervoor dat er voldoende vocht in de pan zit zodat het vlees onderstaat. Voeg zo nodig water toe.

Na circa 2 uur zal de slowcooker goed op temperatuur zijn en de inhoud zal langs de randen gaan borrelen. Dit is het moment dat je de pan op low kunt zetten. Voeg dan ook de ontbijtkoek toe. Laat de pan nog rustig op low staan. 6 uur is voor dit gerecht prima, het vlees is dan heerlijk mals.

Serveer de wildstoof met rijst of smeuïge aardappel-knolselderijpuree en rode kool. Of bak voor een speciale gelegenheid een Ierse aardappelcake (naar een recept van Yvette van Boven).  (zie foto:  aardappelcake, met pompoenpuree en gekookte groenten/paddenstoeltjes).  Eet smakelijk!

8 reacties op “Wildstoof potje uit de slowcooker&rdquo

    1. Reken voor een gewone pan op 2 tot 3 uur. Hoe langer hoe malser. Let wel goed op dat je het niet laat koken. Zacht laten sudderen zodat er belletjes verschijnen is prima! Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *