Winterse sinaasappel- gemberjam

Een van de best verkochte jams op onze boerenkar is zonder twijfel deze sinaasappeljam met gember. Friszoet door sinaasappel en limoen, maar zeker niet té zoet. De toevoeging van een vleugje gember en steranijs maakt hem kruidig en verrassend lekker.

Onze vaste bezoekers weten hoe lekker hij is en komen er speciaal voor terug.
Zo maak je hem zelf:

Ingrediënten (voor 8 potten van ca. 200 ml):
2 kg sinaasappels
2 limoenen
1 stukje gember van 3 cm
3 steranijs
1 zakje vanillesuiker
1 kg geleisuiker (of 500 gr geleisuiker ‘speciaal’)

Hoe maak je het:
Begin met het steriliseren van de jampotten. Dat doe je door ze gedurende ca. 2 minuten ondergedompeld te koken in kokend water. Vergeet ook de deksels niet. Als je een stoomoven hebt, dan kan je hier uitstekend jampotten in steriliseren.

Voor de jam rasp je de schil van 2 sinaasappels met een fijne rasp. Pers vervolgens alle sinaasappelen uit en doe het sap, de pulp en de rasp in een grote pan.  Als je de tijd hebt dan is het de moeite waard om met een scherp mes de partjes van ca. 6 sinaasappels tussen de vliezen uit te snijden. Dit is iets meer werk, maar je krijgt wel meer (herkenbaar) vruchtvlees door je jam.

Pers ook de limoenen uit en voeg toe aan de pan. Rasp de gember en voeg deze, samen met de steranijs, vanillesuiker en geleisuiker toe.

Breng aan de kook en blijf roeren, gedurende ca. 10 minuten.
Vul de gesteriliseerde potten met de hete jam en draai de deksels er stevig op. Laat de potten even (ca. 1 minuut) op z’n kop staan en keer ze daarna weer om.

Deze jam is heerlijk op vers brood of door de yoghurt, maar wij smullen er vooral van met een bolletje (of twee) vanille ijs!

Eén antwoord op “Winterse sinaasappel- gemberjam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *