Zonnige kabeljauw uit de oven

Geplaatst op

Dit is pure zon op je bord. Kabeljauw gaat goed samen met groenten als tomaat, paprika, venkel en ui.  Door de groenten eerst te roosteren in de oven worden ze zoet en dat geeft deze schotel veel smaak. Het kost iets meer voorbereidingstijd, maar het komt de smaak zo ten goede!  Het gerecht is ideaal voor kinderen die (denken) niet van groenten te houden. De groenten worden na het roosteren gepureerd tot een fluweelzachte saus.

Ingrediënten (voor 4 personen):

4 moten kabeljauwhaas (zoek moten uit van een gelijke dikte)
1 rode paprika
1 venkelknol
4 grote tomaten (of 14 cherry tomaatjes)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 ansjovis + 1 eetlepel ansjovisolie
1 eetlepel kappertjes
peterselie voor de garnering

Bereiding:
Warm de oven voor op 175 graden

Begin met het snijden van de groenten in grove stukken. Doe deze samen met de ansjovis, ansjovisolie, kappertjes en knoflook in een grote ovenschaal en hussel alles door elkaar.  Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de groenten zachtjes roosteren tot ze beetgaar is en aan de randen bruin wordt.
Na ca. 30 tot 40 minuten mag de schaal eruit. Laat de oven aan staan.

Pureer de groenten met de staafmixer tot een grove saus.  Je kunt het net zo fijn malen als je wilt. Zelf laat ik er nog zichtbare stukjes groenten in zitten.

Neem een kleine ovenschaal waar de moten vis naast elkaar in passen (ca. 15 x 25 cm).
Verdeel een laagje saus over de bodem en leg de kabeljauwmoten erop. Schep de rest van de saus erover en zet de schaal terug in de oven.

Na ongeveer 20-30 minuten zal de vis gaar zijn. Als je niet zeker bent, haal de schaal uit de oven en check met een vork of de vis gaar is.  Het lekkerste is het als de vis van binnen nog glazig is. De vis gaart altijd nog wat na.

Strooi de peterselie erover en knijp er eventueel wat citroen over uit.
Lekker met witte rijst en een bladsalade met dun gesneden venkel…

2 reacties op “Zonnige kabeljauw uit de oven&rdquo

  1. Hoi Mariëlle het was zalig en wat een feest om dit gerecht te maken een aanrader ik ben benieuwd naar visje uit de pan

Laat een antwoord achter aan Monique van der Linden(Thomashuis) Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *